Inici
www.laMuntanya.com
Català | Español

Dades Tècniques

A llarg del nostre primer recorregut foren preses una sèrie de mesures de temperatura, pressió, i alçada, per tal de poder obtenir un valor relativament precís de la cota de la Torre Cordier. El fet que la meteorologia fos molt estable al llarg de l'ascensió, fa que les variacions de la pressió puguin ser atribuïdes a l'augment de l'alçada, afectada pels propis errors instrumentals. També cal recordar que els punts presos com a referència al mapa i les nostres mesures en el terreny, no són exactament els mateixos.

La primera cota a l'Hospital de Benasque dona diferències de -4,0m (referència 1.754m), que pot considerar-se molt bona. Al Pla d'Están és de -3,6m (referència 1.836m), i a La Besurta és de -19,5m (referència 1.897m). Al refugi de La Renclusa, és de -10m (referència 2.140m), valor que es manté constant a les mesures fetes a primera hora de diumenge quan coincideixen ambdós altímetres. A prop de la cota de referència 2.700m (punt ben establert durant els anteriors recorreguts), la mitjana dona una diferència de +5m. Els valors obtinguts durant la fase de retorn, ja passat migdia, donen -40m per un punt proper a La Renclusa, -32m per a La Besurta, i +1m a l'Hospital de Benasque. Els gràfics que acompanyen aquest text mostren la marxa dels altímetres i la seva bona resposta.

El valor mig de totes les mesures obtingudes dalt del cim és de 3.011m, exactament el mateix que trobem dins el llibre de M.Angulo (1998). Podem confirmar doncs, que es tracta d'un cim de més de Tres Mil metres, i per tant, reuneix totes les condiciones per ser incorporat al catàleg de cotes d'ús habitual entre els pirineístes. Una recerca en més de 1.200 entrades d'Internet, incloses nombroses llistes de cotes superiors als tres mil metres, confirma que aquest cim ha restat totalment oblidat.

El 9 de setembre de 2004, els guies d'alta muntanya Carles Gel i Sergi Lucas, obren un itinerari d'escalada en roca a la Torre Cordier, que recorre la Cresta Est Sud-Est, i l'esperò Nord, i obtenen les següents dades amb GPS: 3.049m, 42º 39' 20" N, 00º 38' 04" E.


Podeu contactar amb nosaltres a: torrecordier@gmail.com

a dalt