Inici
www.laMuntanya.com
Català | Español

Article Principal

TRES MIL OBLIDAT AL MASSÍS DE LA MALADETA

Tot i les exhaustives exploracions i ascensions realitzades al llarg de dos segles, i la nombrosa bibliografia existent sobre els pics de més de tres mil metres dels Pirineus, sembla que un cim perfectament diferenciat resta anònim i gairebé oblidat al vell mig de la gelera de la Maladeta Occidental. En Tòfol Tobal (Centre Excursionista de Catalunya), geògraf, i en Jordi Pons (Agrupació Excursionista Talaia), tècnic en esports de muntanya, varen presentar el passat 29 d'abril de 2004, a la Secció de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya, el resultat del seu estudi iniciat l'any 2002.

Torre Cordier
Zoom


---oooOOOooo---

Tòfol Tobal
Tòfol Tobal

"... Fou en el transcurs dels treballs de camp efectuats del 5 al 7 de maig de 2002 amb en Jofre Torelló, quan vàrem observar i fotografiar detalladament aquest sector del massís. Estacionats a 2.700m sobre les vessants meridionals de la vall de Paderna, i amb la vista al sector occidental de la Maladeta, vaig adonar-me que des del Pic Cordier , en direcció nord, surt un prolongat esperó. Després d'un trencament ocupat per la gelera, i lleugerament a l'est, hi ha una característica torre de dos nivells, presentant unes parets septentrionals força verticals, al menys vistes des de lluny.

La manca de noms en aquest sector és evident. Per motius de treball vaig anomenar l'esperó septentrional, Espolón Cordier, i aquesta torre anònima, Torre Cordier, restes d'un circ glacial, avui dia amagat sota les glaceres occidentals del massís de la Maladeta. La meva impressió fou que la Torre Cordier era francament més alta que el Dién de la Maladeta, i que per tant podia assolir o sobrepassar la cota tres mil.

Del 12 al 13 de juny de 2003, en Toni Sanz i jo, vàrem seguir la ruta de la vall de Paderna tot remuntant cap al Pic d'Alba, donant continuïtat al recorregut iniciat amb en Jofre Torelló l'any 2002. A l'alçada del Dién de la Maladeta girem cap a l'est i rodegem la base de la Punta Delmàs, situant-nos a la cota 2.960m aproximadament, continuem en el mateix rumb fins als peus de l'esperó nord del Pic Cordier (en aquest esperó poden trobar-se cotes superiors al Tres Mils metres, i la seva travessa fins al mateix Pic Cordier pot ser de gran interès).

Un cop sobrepassat l'extrem nord de la Punta Delmàs, veiem amb tota claredat, en darrer pla, l'extrem meridional el Pic Cordier amb el seu esperó (Espolón Cordier), a mig pla la nostra Torre Cordier, i en primer pla el Dién de la Maladeta. La podem contemplar amb tot luxe de detalls, semblant, doncs, que pot ser atacada amb relativa facilitat per escaladors ben equipats."

---oooOOOooo---

Jordi Pons
Jordi Pons
"... Menjo una mica i em refaig de l’esforç. Després busco alguna pedra on amagar el rodet de fotos que m’ha donat en Tòfol amb una nota dins que confirmi l’esdeveniment. La meva sorpresa és quan veig en el límit nord del cim cinc pedres bastant ben posades, com si fos una fita. Les aprofito per amagar-hi el rodet amb la nota, però em quedo una mica decebut en pensar que probablement aquelles pedres eren massa ben posades.

Potser que si que algú ja ha pujat anteriorment a aquest tres mil, però ningú l’ha mesurat ni l’ha representat en cap mapa. Així doncs penso que la nostra tasca és un deute que teníem pendent tots els muntanyencs respecte a aquest peculiar cim, i una obligació vers el rigor científic.

Prenc les mesures corresponents, i baixo molt content a retrobar-me amb en Tòfol. L’abraçada és com la que es deurien fer els exploradors fa més de cent anys quan tenien la il·lusió de descobrir nous cims dels Pirineus. Sempre tindré el record d’aquesta ascensió que per a mi ha estat molt gran. No gaire gran en alçària, però si en sensacions que és el que m’importa.”

---oooOOOooo---


Podeu contactar amb nosaltres a: torrecordier@gmail.com

a dalt