Inici / Recerca / Torre Cordier


Recerca

Llibre Maladeta
Aneto
Toponímia
Torre Cordier

web dedicada a la Torre Cordier   Torre Cordier: el cim oblidat

panoràmica del sector occidental del massís de la Maladeta amb la Torre Cordier
panoràmica del sector occidental del massís de la Maladeta amb la Torre Cordier

En Tòfol Tobal (Centre Excursionista de Catalunya), geògraf, i en Jordi Pons (Agrupació Excursionista Talaia), tècnic en esports de muntanya, varen presentar públicament el 29 d'Octubre de 2004, a les 10 del matí, la recerca de la Torre Cordier, al Saló de Graus de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. El 29 d'abril de 2004, ja ho havien fet a la Secció de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya, i el el 18 de juny de 2004, a la sala d'actes de l'Agrupació Excursionista Talaia, mostrant el resultat del seu estudi iniciat l'any 2002.

Tot i les exhaustives exploracions i ascensions realitzades al llarg de dos segles, i la nombrosa bibliografia existent sobre els pics de més de tres mil metres als Pirineus, sembla que un cim perfectament diferenciat resta anònim i gairebé oblidat al vell mig de la gelera de la Maladeta Occidental.

Aquest cim, amb aspecte de torre per tres costats, està situada immediatament al sud del Dién de la Maladeta (2.888 m), i només apareix en un mapa dins el Vol. IV de la sèrie de M.Angulo (1998), però l'autor tampoc en fa cap referència ni descripció. Sense denominació, ni indicacions de les seves vies d'ascensió, tot fa suposar, que degut a la seva posició avançada en front la carena cimera, a cavall entre cotes més baixes i els grans cims, ha estat passat per alt.

En aquesta ocasió, i és força sorprenent, no es tracta d'una petita punta de cresta d'identificació dubtosa, si no d'un cim isolat, perfectament visible des de La Besurta, que tothom pot haver vist en els recorreguts tant freqüents al massís de la Maladeta. La seva posició, al NW de l'esperó nord del Pic Cordier (3.254 m), fa que provisionalment en Tòfol Tobal i en Jordi Pons l'hagin denominat justament com a "Torre Cordier", però més li convindria un nom que reflectís la seva isolada història: Torre de l’Oblit o Torre del Olvido. Té una alçada de 3.011m segons les primeres mesures realitzades pels dos ascensionistes amb altímetres, i de 3.050m segons dades GPS.

Esmentar, que els autors de la recerca no han tingut en cap moment cap ànim de protagonisme, mai han parlat d'incloure-la en cap de les polèmiques llistes de tres-mils, ni tampoc han volgut entrar en discusions sobre definicions de pics principals o secundaris.

El Maig de 2005 surt publicat el nou mapa de Miguel Angulo "Aneto" de la col·lecció: Mapas Pirenaicos de l'editorial Sua > ISBN: 84-8216-195-4 a escala 1:15.000, on apareix per primera vegada cartografiada la Torre Cordier.



El Gener de 2006 surt publicat el nou mapa "Aneto - Maladeta" de l'editorial Alpina > ISBN: 84-8090-200-0, a escala 1:25.000, on surt per segona vegada cartografiada la Torre Cordier.



Agraïrem qualsevol notícia de tots aquells que hi hagin pujat o coneguin informacions complementàries, i que puguin completar la història de la Torre Cordier, possiblement el darrer tres mil en aquestes condicions de tots els Pirineus.

---oooOOOooo---


Ascensió a la Torre cordier per la via normal



Ascensió a la Torre Cordier per la via Pons-Solís


Podeu ampliar informació al respecte a: http://TorreCordier.info/

a dalt