Català | Español | Français | English

RECERCA

Reconstrucció de la primera ascensió al pic d’Aneto de l’any 1842
El massís de la Maladeta continua guardant encara avui dia alguns petits misteris històrics, ja sigui per manca de documents, o bé per inèrcies difícilment comprensibles. Molts dels lectors d’aquesta guia se sentiran sorpresos en saber que la ruta exacta de l’expedició de 1842, la primera que assolí el cim del pic d’Aneto (protagonitzada per Platon de Tchihatcheff i Albert de Franqueville), restà desconeguda fins avui dia, i per tant, no s’havia repetit mai fins ara.
Els autors hem treballat des de 1998 en la resolució d’aquest enigma del pirineisme a partir de les poques fonts escrites existents, i per sobre de tot, realitzant un treball de camp exhaustiu. La combinació d’un i altre, ens ha permès establir el que nosaltres considerem el veritable i complet itinerari de l’expedició de 1842.
Creiem que representen uns itineraris molt atractius per a tothom que trobareu detallats en aquest llibre.

Torre Cordier: el tres mil oblidat
Tot i les exhaustives exploracions i ascensions realitzades al llarg de dos segles i la nombrosa bibliografia existent sobre els pics de més de tres mil metres dels Pirineus, un cim perfectament diferenciat restava anònim i gairebé oblidat al vell mig de la gelera de la Maladeta. En Tòfol Tobal (Centre Excursionista de Catalunya), geògraf, i en Jordi Pons (Agrupació Excursionista Talaia), tècnic en esports de muntanya, varen presentar el passat 29 d'abril de 2004, a la Secció de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya, el resultat del seu estudi iniciat l'any 2002.
Posterioment, el 29 d'Octubre de 2004, en Tòfol Tobal i en Jordi Pons fan una presentació pública de la Torre Cordier al Saló de Graus de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.
Actualment aquest destacat accident geogràfic ja surt representat al mapa de Miguel Angulo "Aneto" de la col·lecció: Mapas Pirenaicos de l'editorial Sua > ISBN: 84-8216-195-4 a escala 1:15.000, on apareix per primera vegada cartografiat, i també al nou mapa "Aneto - Maladeta" de l'editorial Alpina > ISBN: 84-8090-200-0, a escala 1:25.000.
En aquest llibre hi trobareu més informació al respecte i la descripció de dos itineraris d'accés.

 


a dalt

Llibre "El massís de la Maladeta" | © Tòfol Tobal, Jordi Pons i Ramon Solís | © Cossetània Edicions | LaMuntanya@gmail.com