Català | Español | Français | English

AGRAÏMENTS

Anant pels Pirineus, comprovem que ni els mapes ni els llibres ni les ressenyes són perfectes. Com més hi anem, més ens adonem de les errades que contenen, tant geogràfiques, com toponímiques. Son lapsus o equivocacions que reflecteixen la dificultat que tenen aquests tipus de treballs, que requereixen un profund i seriós treball de camp, que mai s'acaba. Si aprenem a anar a la muntanya amb esperit crític, podem de mica en mica entre tots, millorar les fonts documentals per al bé comú.

En Tòfol Tobal m'ha ensenyat a anar a la muntanya amb aquest tarannà. Fruit de l'experiència i bona coneixença de certes parts dels Pirineus, i sense cap ànim de protagonisme, han sorgit una sèrie de propostes, les més importants de les quals son al voltant del massís de la Maladeta. Ell és el culpable de que jo sigui coautor d'aquest llibre, i és ell qui m'ha fet viure sensacions úniques explorant aquest massís.

Un agraïment molt especial per la Xesca Ribas i el Josep Barot que m'han acompanyat en moltes sortides per preparar aquest itineraris, i també surten com a models en moltes de les fotografies donant perspectiva humana a aquestes grans muntanyes.

Jordi Pons


La descripció detallada dels itineraris, a més dels croquis i les imatges, són obra de Jordi Pons, tècnic d'esports de muntanya. És un muntanyenc amb experiència als Pirineus, Alps, Andes i Himàlaia; un minuciós preparador de la logística, i un tot terreny sobre dues cames. És en bona part, l'autor dels cos central d'aquesta guia. D'altra banda, Ramon Solís es defineix com una simbiosi de muntanyenc i biòleg; cada planta o animal, per insignificants que semblin, ell els coneix. Difícil hauria estat trobar uns companys que, a més de tenir inquietuds similars, fossin veïns que l'atzar ha unit paret a paret. Perquè tots els muntanyencs sabem que anar a la muntanya amb amics és un plaer. Les llargues hores de preparació dels itineraris, al refugi o al bivac, amb l'aigua fresca, el vi i el menjar de circumstàncies, fa que tinguem un record inoblidable d'uns moments que ara us fem vostres. Tampoc no vull deixar de fer menció del meu amic i company d'ascensions Jofre Torelló, en reconeixement de les hores i hores passades en treballs de camp i fent i refent fotografies d'aquest massís. També el nostre agraïment a Xesca Ribas i Josep Barot, que han estat companys de Jordi Pons en molts dels llargs itineraris descrits.

Aquest treball no hagués pogut fer-se individualment; sempre he cregut en l'equip com a mitjà de recerca. En aquesta guia cadascú ha aportat la seva habilitat, la tècnica i la ciència per a un objectiu comú. Volem agrair a l'equip editorial la total llibertat que ens ha permès; per tant, qualsevol error de contingut o presentació és responsabilitat exclusiva dels autors.

Tòfol Tobal


a dalt

Llibre "El massís de la Maladeta" | © Tòfol Tobal, Jordi Pons i Ramon Solís | © Cossetània Edicions | LaMuntanya@gmail.com