Inici / Pirineus / Frondellas
fotos article
Frondellas

Zona: Pirineu Aragonès
Data: Desembre de l'any 2004
Punt de Sortida: Embassament de la Sarra (1438m)
Cims assolits: Pico Frondella (3.071m), Frondella Central (3055m), Frondella SW (3001m)
Alpinistes:
Xesca Ribas i Jordi Pons
Notes: Sortida d’alta muntanya al Pirineu Aragonès, als tres-mils que estan situats a l’extrem occidental de l’eix axial dels Pirineus, als que accedim des de l’embassament de la Sarra, per la Vall de Aguas Limpias i el circ de Piedrafita. Constitueixen l’últim tres-mil dels Pirineus en sentit oest. És una excursió fàcil, però una mica tècnica en el seu tram final, on trobem una curta canal que ens permetrà accedir a la cresta de Frondellas.

---oooOOOooo---


ibón de Respomuso

Fotos:

Descripció:
Sortim el dissabte, dia 4 de Desembre, des de Vilanova i la Geltrú, havent matinat una mica, ja que tenim unes 5 hores de cotxe fins arribar a Sallent de Gàllego, el dia és molt curt, i ens han informat que el camí fins al refugi de Respomuso està molt nevat, i per lo tant s’hi avança molt lentament. Fem una parada al port de Monrepós (1.262m), des de on tenim una espectacular vista de bona part dels Pirineus, per dinar una mica, i continuem fins a l’embassament de la Sarra (1.438m).

En arribar, ens trobem amb un paisatge totalment blanc, i ens va per ben poc que no tenim que posar cadenes al cotxe. El camí de Aguas Limpias i el Paso del Onso estan preciosos. Els arbres carregats de neu, el riu amb les pedres també cobertes de neu, i algunes fulles ataronjades que encara resten als arbres, juntament amb els fruits vermellosos dels grèvols, hi donen uns bonics contrastos de colors. No pararia de fer fotos que son autentiques postals. Trobem gruixos de neu que van dels pocs centímetres al mig metres segons el desig del vent. Al camí hi ha la traça de només tres persones, el que fa que ens enfonsem bastant en alguns trams, i que hi avancem molt lentament, però la bellesa de l’entorn fa que ens oblidem de les hores que portem caminant. Així, arribem a la presa de l’embassament de Respomuso (2.180m), ja amb el sol molt baix, cap a l’oest, darrera nostre, i que tenyeix de colors ataronjats les piràmides dels pics Faxa, Campo Plano, Llena Cantal, etc, que veiem reflexats a les aigües de l’embassament de Respomuso que tot just s’està començant a glaçar per les vores. Ens hi parem uns minuts, abans d’arribar al refugi de Respomuso (2.220m) on som gairebé els primers a arribar, desprès de més de cinc hores de camí, gairebé el doble del que es tarda sense neu.

Ens instal•lem al confortable refugi, mentre va arribant més gent. A les 7 a sopar, quan encara falta molta gent per arribar, ja que pocs s’esperaven trigar tant en arribar-hi. El tema de conversa coincideix a totes les taules: on anirem a l’endemà?. Des del refugi no hi ha cap traça oberta cap a enlloc. El gruix de neu és considerable desprès de caure la primera i abundant nevada de la temporada, i el seu estat és totalment pols, caiguda fa menys de 24 hores i ben conservada pel fred que fa. Comença a sonar el Pico Cristal de 2.889m que és el més proper al refugi, i que ningú havia sentit anomenar abans. Nosaltres, tot i que teníem la intenció inicial de fer el Balaïtous, ben aconsellats pel guarda del refugi, optem pels Picos Frondellas, una mica més propers, i amb un itinerari menys enclotat, on potser no trobarem tanta neu acumulada pel vent.

Som els primers en llevar-nos a les 7 del matí, sembla que ningú té pressa, esmorzem, i a les 8 sortim amb la primera claror del dia. Som els primers en sortir del refugi, ja que ningú s’atreveix a obrir traça , i anem en sentit Nord, entrant pel marge dret al barranc de Respomuso (dret seguint el curs de l’aigua). A les primeres passes, ja ens adonem del que ens costarà progressar. Un bon gruix de neu pols recent caiguda ens acompanyarà tot el camí, i cal fer-nos a la idea que seran moltes hores de lenta i feixuga ascensió. Anem sols, rodejats de silenci que es trenca a cada passa, quan el peu s’enfonsa a la neu. El fred és suportable, i el cel és totalment ras.

Arribem a un punt on el camí es torna pla per uns metres, i on hi ha un bon mirador del Refugi i l’embassament de Respomuso. Davant nostre, tenim un gran gruix de neu portada pel vent dins del barranc. Enfilem, a la nostra esquerra, cap a l’O, una carena força vertical, que deixa entreveure alguna roca, i on esperem enfonsar-nos menys. Efectivament, caminem una mica millor, i gaudim a la nostra dreta, cap al NE d’una espectacular vista a contrallum de l’afilada Cresta del Diablo. Arribant a la cota 2.425m, just vora la Combe Vallot, ens acaricien els primers raigs de sol, i fem una parada quan portem 1h 45minuts. Es pas és lent, però si mantenim el ritme, podrem fer cim. Davant nostre, cap al N se’ns obre el circ que formen el Contrafort Ledormeur i l’Aresta Bondidier. Al fons ja es veuen els Picos Frondellas, i també s’endevina la canal que condueix dalt la cresta.

Continuem caminant, ara cap al N, fent una llarga flanqueig, sota l’Aresta Bondidier, buscant els llocs on ens enfonsem menys. De tant en tant trobem sectors on la neu ens arriba gairebé fins la cintura, on avancem a quatre grapes repenjats a la canyella de la cama, i amb el piolet agafat amb les dues mans, sobre la neu, pla davant nostre. Per sort, aquests trams tant complicats, no es fan massa llargs, i la major part del flanqueig, ens enfonsem només fins al genoll. Mirant enrera, veig un grup de tres alpinistes que segueixen la nostra traça. Penso que potser ens atraparan, i ens ajudaran a fer relleus.

Portem unes 3 hores i mitja de camí, quan arribem a una gran cubeta que hi ha al final d’aquest circ. Una mica a la nostra esquerra, cap al NO, tenim la canal que porta dalt la Cresta de Frondellas, i darrera nostre, tenim el grup de tres alpinistes, que no se’ns acosten. Mantenen la distància, i si nosaltres parem ells també ho fan. Bona tàctica. Ens calcem els grampons, ja que a partir d’aquí el pendent augmenta considerablement, i trobem alguna placa de neu dura intercalada per la neu pols. Mica en mica ens anem acostant a la canal, que té uns 30 metres de longitud, i uns 40 graus d’inclinació. Dins la canal, tornem a trobar llocs on ens enfonsem fins la cintura, i tenim que repetir la tècnica de les quatre grapes varies vegades. Els nostres amics seguidors de traces segueixen practicant la intel•ligent tècnica de mantenir la distància.

Finalment, desprès de gairebé 5 hores de camí (gairebé el doble del que és habitual), arribem dalt la cresta de Frondellas, i al Frondella Central (3.055m), des de on tenim una bona vista on destaca el Midi d’Ossau. Seguim per la ampla i fàcil cresta cap al cim principal. Ens trobem amb un pas curt de 3er grau, i seguim per la cresta que ara és més afilada, fins al Pico Frondella (3.071m). Aquí, la vista ja és total. Destaquen, ben a prop nostre el Balaïtous al N, cap al SE el Gran Facha que no aconsegueix tapar ni el Vignemale, ni la cara N d’Ordesa, del Monte Perdido als Gabietous, més al S, els Picos de Infierno, Garmo Negro i companyia, i cap a l’O, el Pirineu Navarro, amb el Midi d’Ossau en primer pla. Retornem i ens arribem facilment al Frondellas SW (3.001m). Busquem arrecerar-nos una mica per fer una queixalada, quan arriben els seguidors de traces. El primer ens ve saludar, i ens diu -¿Esto es el Balaïtous?-. Sobren els comentaris.

La baixada en neu és molt ràpida, i en només 2 hores i mitja som al Refugi, amb una parada breu inclosa. Pel camí de Aguas Limpias, els arbres ja han descarregat la neu que omplia les seves branques el dia anterior, i el sender està ben glaçat en alguns trams. Recordar a qui vulgui visitar la zona, que és molt exposada a les allaus, fins al punt que el refugi resta tancat durant l’hivern per aquest motiu.

Jordi Pons Corbella

---oooOOOooo---

anar a dalt